Két dolog miatt is írok most váratlanul és tarthatatlanul. Az igazság az, hogy ezek a dolgok nem tűrnek halasztást, ezért feltétlen a Szomszédok előtt még elkezdek pötyögni. Kezdem azzal, ami istenhitemet tekintve fontosabbnak tünik, miszerint a nagy Jean Caulvin 500 éve ezen a napon láttam meg a napvilágot a franciaországi Noyonban. Az öreg és nyakas Kálvinnak a megítélése az elmúlt 500 évben igen érdekes. Nem az a tipusú borozgatós, mulatós, könnyed jellem, mint reformer társa Luther. Kálvin magába húzódó volt és annak ellenére, hogy több forrás kegyetlennek állítja, ezt már a hiteles források is tagadni tudják. Nem ő küldte máglyahalálra az unitárius vallás alapítóját, Szervét Mihályt Genfben és Sütő András Ádvent a Hargitán című műve is kissé hiteltelen történelmi szempontból. 26 évesen írja fő művét A keresztyén vallás rendszere, ami mentes a demagógiától és a református vallás alapdokumentumának tekinthető. És teológiai szempontból a legfontosabb tétele a predesztináció, vagyis az eleve elrendelés. Max Weber gondolta ezt tovább, mint a protestáns társadalometika alapkövét. A teológiai tétel azt mondja ki, hogy minden ember már születése előtt eldöntetett, hogy gonosz vagy jó, példás értékekkel megáldott életet fog tanusítani, de ezt a halandó ember nem tudhatja. Viszont sejtheti ez a halandó, hogy ő bizony nem gonosz, hanem a jó, példás értékeket hordoz magában, ezért úgy is cselekszik. Vagyis Kálvin János predesztinációja a társadalom jobbá tételének egyik alapköve. Köszönjük János bátyám.

A másik nagyon fontos dolog a következő:Cerambyx cerdo, vagyis a Nagy Hőscincér. Ma hazaérvén a kertben lévő őszibarackfákhoz sétáltam, őszibarackért. Erre mit látnak szemeim, két hőscincér éppen a természet rámérte egyik legszebb dolgát végezte. Kis hőscincéreket nemzettek a mi barackfánkon. Nagyon áttetsző dolog ez. Ugyanis, ahogy a Wikipedia írja a hőscincérek jóformán kihaltak Közép Európában, erre én látok itt rögtön kettőt, rögtön nemzéskor Észak-Bácskában. Viszont (idézem a Wikipédiát): "...az egészséges fákat rendszerint elkerülik. Ha mégis megjelennek rajtuk, az olyan károsodásra utal, ami töbnyire másban keresendő." Szóval bajban az egyik őszibarackfánk. Mindenesetre hátha ide rakja le a leányka a kis petéit, a fakéreg alá, ami azt jelenti, hogy még legalább 3-4 évig ott nyomulnak a fa törzsében és csak aztán bújnak elő egy májusi napon 'a kicsik'. Jó lenne, ha majd mikor 30 éves leszek egyszercsak kijönnek a kiscincérek, de sajnos közben zabálják a fa törzsét.De szép bogár. Szép nagy. Azt írja a fentebbi hivatkozás, hogy Európa legszebb bogara. Szerintem is. 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mitiszolkant.blog.hu/api/trackback/id/tr331237934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enbé 2009.07.10. 11:25:10

akkor itt, az internet csodás nyilvánossága előtt köszönöm meg a cincéreket. viszont a kálvin klájnt most nem értem kristálytisztán. mmint hogy a predesztináció hogyan hat társadalomjobbítólag. ha én tömeggyilkos geciputtony vagyok, akkor azt mondom általa, hogy nekem ilyennek is kell lennem, nem javulhatok meg, predesztináció van. no de újra fogom olvasni R.G. kartárs hasoncímű novelláját, aztán majd kettőtök által megokosodom ám.

Rátosi Milán · http://benwayrecords.blog.hu/ 2009.07.12. 18:10:39

Kálvin, Kant hiába mind...az eleve elrendelés szociálisan pozitív tendenciájára mondjuk én is kíváncsi lennék

Rátosi Milán · http://benwayrecords.blog.hu/ 2009.07.12. 18:18:23

a genetika pedig egy nagy lófaszt helyezett fel Kálvin ánuszába, talán még élvezte is ez a Jean gyerek.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2009.07.12. 18:46:30

@enbé: @R. Milán: ugye, kálvinci gondolataiban ott van az az alapvető dolog, hogy vagy gonosz, vagy pedig kiválasztott vagy. de ezt halálunk után tudhatjuk meg. ebből következik, had idézzem a wikipédiát :"Tartsd hát magad kiválasztottnak, hiszen a kétely a hit elégtelenségének bizonyítéka. A fáradhatatlan hivatalvégzés pedig elűzi a kételyt, és Isten dicsőségére szolgál."

ebből pedig az következik, hogy "a kapitalizmus szelleme nem egyszerűen üzleti bölcsességek halmaza, hanem etikusan színezett életszabály – ethosz –, etikai mezben fellépő, normákhoz kötött meghatározott életstílus, hivatásbeli kötelesség."
vagyis a kőműves nem feltétlen a pénzért épít házat, hanem mert örömét is leli benne, nem beszélve arról, hogy lakni pl tök jó vhol, mert fedél van a fejed felett elégséges alapként.

"Ma persze, mikor az utilitarista világiasság uralkodik, a győzedelmes kapitalizmusnak már nincs szüksége túlvilági hatalmak erkölcsi támogatására, de a nagy átalakulás beindulásában döntő szerepet játszottak a protestáns eszmék."

tömeggyilkos geciputtony, meg eleve gonosz geci meg nem lehetek, mert ugye mindenkiben benne van a jó, akárki akármit mondd, mindenki alapvetően a jót akarja, a nő legyen bármilyen rossz szociális helyzet stb. gyereket akar szülni, mert ez van belé/belénk kódolva.

had hívjam platónt meg arisztót, aki az etikájukat két dolog köré csoportosítják, aszongyahogy ez a SZÉP meg a JÓ!

kálvin ánusza meg, nem is tudom, fingom sincs kálvinka segge lyukáról...

enbé 2009.07.13. 02:03:10

@Bastille: persze, mindenki a jót akarja alapvetően. én például basznák egy jót. kálvin és a mókusok, péel.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2009.07.13. 09:07:28

@enbé: elég a cinizmusból és a baja és térségére jellemző nákolásból. ha vki eredendően rossz, az nem menő.

és a valóság mankó azok számára, akik képtelenek kábítószerrel élni, mi?

na, megyek, mert kiszedik a cimpimből a varratokat.
süti beállítások módosítása