Keresztutak

 2009.07.25. 00:50

Nap, mint nap, tegnap is, ma is, holnap is.

Nem bírom sokáig, na, de nem azért jöttünk itt ma össze, hogy sajnáltassuk magamat. Csak hát közlekedni nehéz, ez már megtanultam, azt is megtanultam, mikor kopottabb középen s mikor a szélén a gumiabroncs, hogy ennek mi az oka, hogy ezt hogy kerüljük el, meg a gumiabroncsot helyesen mosni, na ezt is tudom már, a fékfogyadékról nem is beszélve, de a kereszteződések valamiért egy olyan prioritást élveznek a KRESZ-ben és az életünkben is, hogy az valami elképesztő. Nem beszélve, ha valami nagy vasjármű is közbe jön. Erről József Attila többet tudna mesélni, ha ismerte volna a KRESZ-t, de nem ismerte. Meg a híres költő és még híresebb rockzenész azt mondja a fentebb emlegetett problémáról, hogy

"A Keresztút
a hely ahol a szellemek
laknak
hogy belesuttogjanak
az utazók fülébe
és felhívják figyelmüket sorsukra"

De ez a rohadás keresztút, legyen az bármelyik, már sok embernek okozott komoly fejtörést. Általában az a megállapítás igaz, hogy bizony a keresztutaknál az ördögök lakoznak, s aki szerint ez így van, az bizony össze fog futni azokkal az ördögökkel.

Mint például Robert Johnson. Ő nem más, mint a mindenkori legnagyobb blues zenész, aki az igen rasszista USA méginkább rasszista déli részén látta meg a napvilágot, s kezdett el zenélni. A legenda szerint egy szerető férje mérgezte meg, de lehet, hogy szifilisz vitte el 28-30évesen. S miért volt korának legkirívóbb életű zenésze? Nem másért, mert eladta lelkét az Ördögnek a 61-es és a 49-es országút kereszteződésében.

 

Na, ennyi. Nagyon könnyű imádni ezt a sztorit, még ilyen semmitmondó párhuzammal is. Ha nem kortyol bele a szaharinos whiskey-be, akkor megpusztul pár év múlva egy rakás narkóval a szervezetében, de csinál még húsz számot, köbö. R'n'r sztárnak születni kell. Tessék nézni ki-mindenkit indított meg az öreg Robert papa sztorija meg a keresztút. Néha olyan jó lenne odaadni az Ördögnek az életünk, mert mit ér ez a rohadt napranap-hétrehét, máskor magasztaljuk az egyszerűségben rejlő csodát.

Fernando Pessoa

Keresztút
 
 Elfelejtek minden téveteg órát...
 Az ősz telepít bánatot a dombra,
 Rőt-lilával a vízpartot bevonja...
 Ostya az út, a döbbent lelkek ostyák...
 
 Megtörtént ez a táj, sírjai ontják
 Nimfák orgiáját... Arcod égboltja
 Búza-arany, s árkád alatt susogva
 A színeket húnyó kévék kioltják...
 
 Klastrom mélyén foglyul esett a fény,
 A húnyt extázis gyűlöli a vágyat,
 Fedélzetről megcsodált szigetén
 
 A napot fáradt, hűlt létemnek adja,
 S a tarka ősz halottas vonulás csak,
 Fülsértőn zenél zsibongó utamra...

 
 Lackfi János fordítása

[és akkor még Kresz Gézáról egy szót sem szóltunk]

A bejegyzés trackback címe:

https://mitiszolkant.blog.hu/api/trackback/id/tr241266963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rátosi Milán · http://benwayrecords.blog.hu/ 2009.07.25. 12:53:52

hadd legyek kicsit álintellektuáis: a keresztút alapvető kiindulópontja a Bluesban ( és a Jazzben épp igy) jelenlévő egzisztencialzmus, egész egyszerüen a választás szabadságáról, kicsit talán az egész transzcendentális mivoltáról (höhö ezt a pár szót le fogom tagadni) szól. na most ez egyfajta értelmezés, a lényeg most inkább a másik lenne, de Roland szerintem tudod mire gondolok.

enbé 2009.07.27. 15:26:45

az ossziánnak is van ám kresz-tút című albuma, rajta ráadásul faludillon földolgozás bálládisztikusan s egyéb csemegék. az egész keresztút-problematikában különben ott lappang a kvantumfizika is, legalábbis vulgárisan, s ettől különösképp szép.

nekem az volt a múltkor kresztileg relevatív, hogy ráfigyelődtem megint, ballagván vp-ben: amikor két utca így + találkozik, akkor is ez X van a táblán, gondolom, a két randevúzó utca egyenrangúságát kiemelendő; mindenesetre mélységes filozófiai gondolatokat indított el bennem, valahol a jelek-jelentések kapcsolódásának forrásvidékén gyökerezve, de nem tudom már pontosan rekonstruálni, s talán nem is lényeges, talán egész más dagadt ruhája az X. hátszóval.

görgő 2009.07.30. 02:59:16

Tisztelt Grál!
Ön eladta magát az ördögnek, hogy a reklámokkal cimborál?Vagy cimb orál? vagy cimbográl? vagy cionborál?
A rabbinátus megfeddése vár Önre, és a húgyszagú pénzek garmadája. Megéri Önnek ez az egész?

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2009.07.30. 09:51:58

@görgő: igen, meg! szily kolléga azt mondta, egyszer, ha bekerülök a címlapra, akkor az nekem kurva jó lesz, mert a rabbinátus igyekszik majd ezután pénzelni engem és kantot, hátha gyomorforgató magyaridegen posztokkal visszaduzzaszthatom az szdsz-t min. 5%ra.

egyébként meg nem nagyon ttudok kiigazodni ebben a posztiszerkesztésben, ugyanis, hol kisbetűkké válnak, hol nagyobbakká írásaim betűelemei, azontúl a fejlécet is megcsináltam volna ügyesen, de hát nem tom hogyan kell felrakni a fejre lécet, a videókkal is bajom volt, mígnem brüll kolléga el nem mondta mit s hogyan. a reklamációd meg vmi csizmás kandúros történet (agyam eldobom, igen, vmi csizmás macsek), de most megpróbálom megvariálni, mert leszarom az szdsz-t, viszont ha meg nem lesznek reklámok, akkor vona gáborékhoz közeli médiagecivé válhatok, vagy nem?

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2009.07.30. 09:59:52

@görgő: tudtam én, h vmi itt kurva büdös reklámügyileg, meg a horn gábor is az orrában turkál. az a helyzet, hogy mikor kanti megszületett akkor ugye kapásból reklamáló blog lett, mígnem át is váltottam vmikor egy hónappal ezelőtt, és jól emlékeztem csizmás a reklámmentes blogerád, csakhogy a váltáska majd csak augusztus 31.-vel fog életbe lépni, hogy a rabbinátus addig is szívja a véremet.

lehet írok levelet új péternek és megalapítom az új blogger szövetséget, hátha átáll, aztán megveszem az origot a hirdetési pénzekből, elkezdem pénzelni az lmp-t, ciprusra mentem a vagyonomat és libamájjal pakolom tele a hűtőmet. gá(l).

hát pöcsikém, ez a kurvaszép kapitalista nyugati társadalom, drága a lángos is, nem beszélve kádár jánosról. viszont kezdődik a szomszédok, mennem kell.

Rátosi Milán · http://benwayrecords.blog.hu/ 2009.07.30. 22:34:19

a lényeg, hogy dőljön a lóvé szarásig!! a retkesék 5%éról meg lemondhatsz nyugodtan, az igazat megvallva én nem is sajnálom, túllépték már az önmaguk paródiája kategóriát, még az a skatulya is szük volt nekik.
süti beállítások módosítása