A 75 éves Vitár Robi bácsi

 2009.08.06. 20:29

A TeleSport! Felkiáltójel!

 

Vitár Robi bácsiról legendák kerengenek, mint például mikor Afrika Kupa meccset közvetít és aszongyahogy 'a kilences számú játékos passzol annak a fekete fiúnak!'. De mondott olyat is, hogy 'És most 22-es számmal beáll a 22-es játékos.' vagy 'Tizenegyes, érdekes döntés. De lássuk csak, az argentinok újabb támadást vezetnek, szinte lekopírozzák az előző akciót és tizenegyes újra. Azaz bocsánat, az előző ismétlése volt.' Mindezt egy rekettes hang tolmácsolja és ha néha nap feltűnt a képernyőn, akkor ott a pecsétgyűrű és a szódásszifon szemüveg, mint jelentős attribútum díszelgett Robi bácsi fején. Jellemzője az volt, hogy mindent eltudott baszni, de minden egyes elbaszott mondata, tette a néző/hallgató részéről valami csodás tolerancia által elhalt. Jól állt neki. Egyébként az egész bácsi a Kádár rendszer emblematikus kommentátora, hiába Vitray vagy a szép emlékű Knézy Jenő. Szerencséje is, hogy azidőtájt ez az egy sport szerkesztőség volt, ott meg tudott ragadni, illetve az ifjú titánoknak volt még szívűk nem kitúrni őt. Emlékeim szerint egy ideig a Eurosport magyarosítása után is fel-feltűnt kommentátorként, valószínű, hogy Afrika kupa meccset akkor közvetített. Robi bácsi egyébként könyvtárosi diplomával a kezében lépett ki az életbe 1954-ben, hogy aztán munkát vállaljon a Magyar-Szovjet Társaságnál, illetve a Népművelődési Minisztérium Gorkíj Könyvtárában, de jött a forradalom és sikerült munkát kapni a Magyar Rádió és Televíziónál. Szerkesztett aztán lapot is, de ami fontos nekünk, hogy megszerezte a Testnevelési Főiskola sportszervezői oklevelét és ami még fontosabb a MÚOSZ sportújságírói akadémiájának papírját. Innentől egyenes út vezetett a Telesportba. Televíziós életútja igen kacifántos, de ez minket/engem nem érdekel. Egy a fontos. Robi bá ráállt a focira és még a téli olimpiai számokra, mint északi sí, síugrás, de szerette a ritmikus sportgimnasztikát is.

És mi végre írom mindezt. Mert olvastam a napokban róla itt. Valamint megtudtam, hogy Robi bácsi 1934. augusztus 29.-én született, ami azt vonja maga után, hogy kicsit több, mint három hét múlva lesz 75 éves. De mivel addigra úgyis megfeledkeznék róla, hát álljon itt a megismételhetetlen, utánozhatatlan, egyszeri és zseniális és 75 éves Vitár Róbertért vagy Vitár Róberthez eme post. Szeretünk Robi bácsi. 

 Itt valami zseniális Robi bá...

 És itt is feltűnik a hangja...

A bejegyzés trackback címe:

https://mitiszolkant.blog.hu/api/trackback/id/tr391293345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása